duminică, 23 mai 2010

nevoia de afiliere



Nevoia de afiliere se refera la dorinta de a petrece timp impreuna cu alti oameni si de a participa la interactiuni si schimburi sociale. Persoanele cu o nevoie de afiliere accentuata au de obicei un cerc social mai larg, petrec mai mult timp in prezenta altora decat cu ei insisi, sunt reticienti cand vine vorba de izolare si valorizeaza mai mult prietenia si loialitatea cautand sprijin emotional.
Acestia au emotii mai puternice si sunt inclinate spre polul pozitiv atunci cand se afla in situatii care presupun intractiuni sociale sau personale, zambesc mai mult, nu evita contactul vizual, sunt mai deschise, deschid o conversatie cu usurinta chiar si cu un strain.
Tindem sa ne afiliem unui grup reprezentativ in functie de propriile noastre interese si emotii, ceea ce ne face sa ne simtim in largul nostru si sa ne comportam astfel incat sa ne exprimam degajat propriile emotii, ganduri, sentimente.
O persoana copilaroasa este acceptata de altele care inca mai au suflet de copil; un om spiritual tinde sa se simta inteles si acceptat mult mai usor decat altii cu valori opuse lui; asa explicam si grupurile formate in functie de genul muzical ascultat, de convingeri politice, normele si valorile transmise de catre familie, etc.
Persoanele cu un comportament sociabil, cald cauta relatii umane interpersonale asemenea felului lor de a fi si nicidecum opusului acestui stil. Astfel, resimt placere din compania celorlalti, motiv pentru care depun eforturi active pentru a se simti impliniti.
Intr-adevar numai in singuratate poti sa te cunosti cu adevarat, insa in cadrul grupului iti definesti propria personalitate. Prin rolul pe care il ai in cadrul grupului, prin felul de a actiona in diverse ipostaze, prin capacitatea decizionala, prin caile abordate de a comunica.
Singur nu ai cum sa fii fericit decat comunicand cu natura, asadar tot raportandu-te la ceva...
Si nu degeaba, "unde-s doi puterea creste", mai ales in cadrul grupurilor care au ca obiectiv principal salvarea lumii, transmiterea gandurilor si emotiilor pozitive, transformand astfel intreaga lume si traind in armonie in intreg Univers!

2 comentarii:

  1. nu ai zis nimic de persoanele cu un cerc social restrans ? cum se manifesta nevoia de afiliere in cazul lor ?

    RăspundețiȘtergere
  2. mankind's worst enemy is loneliness !

    RăspundețiȘtergere