duminică, 23 mai 2010

zeita salasluieste in toate femeile iar stapanul suprem in toti barbatii

Barbat- Femeie, Masculin- Feminin- iata o structura arhetipala bazata pe polaritatea principiilor, iata un cuplu de forte complementare tinzand catre armonie ce se defineste prin interactiune si integrare, ce se dezvolta una prin intermediul celeilalte.
dimensiunea noastra psihologica este marcata profund de sansa de A FI, DE A ACTIONA, DE A TE IDENTIFICA in cadrul convietuirii ca barbat sau femeie.
multe din comportamentele noastre sunt explicate prin simpla prezenta a stereotipiilor aparute in cadrul familiei inca de mic copil, aceste stereotipii ce isi lasa puternic amprenta asupra dezvoltarii personale si a autocunoasterii.
cel mai sigur ajungi sa te redescoperi de cele mai multe ori, sa iti explici si sa evaluezi din perspectiva psihologica experientele de comunicare, comuniune, coevolutie si coexistenta in cadrul modelelor de viata duala (cuplu, casnicie, familie).
din propriile noastre observari, cercetari si convingeri constatam ca Rolul cuplului in viata noastra este acela de IMPLINIRE a fiintei umane, de AUTODEPASIRE, de AUTOMOTIVARE.
cuplul prin iubire si comunicare, prin intercunoastere devine autocreator (prin 2 elemente opuse care se unesc, ajung sa se dezvolte si sa se transforme ca un tot unitar).
experienta comunicarii prin iubire determina si dezvolta constientizarea de sine si de altul, se poate ajunge pana la daruirea de sine si sacrificiu.
Cuplul presupune existenta a doua persoane, nu exista o a "treia"; cand in cadrul acestei dualitati apare o a treia persoana, determinand "triunghiul conjugal", are loc rasturnarea totala a valorilor! nu exista treime ci numai dualitate: soare-luna, zi-noapte, lumina-intuneric, cer-pamant, apa-foc, caldura-frig, yin-yang. Pentru ca apoi aceasta dualitate sa reprezinte unitate!
Insa acest "triunghi amoros" frecvent intalnit in cadrul cuplurilor imi sustine si totodata intareste supozitia ca "nu exista constientizare fara suferinta"!
si, pana la urma totul sta la baza cunoasterii intalnita chiar si in Biblie: Adam a cunoscut-o pe Eva, Iosif n-a cunoscut-o pe Maria pana dupa nasterea lui Hristos, unde iar intalnim dualitatea.
Cuplul determina procesul interpersonal al devenirii si maturizarii noastre ca personalitati, de constientizare, de autocunoastere prin Intercunoastere! Odata inclusa o alta persoana in cadrul acestei intercunoasteri nu facem altceva decat sa distrugem echilibrul ce-l aveam odata si sa ajungem sa nu mai stim cine suntem cu adevarat!

Un comentariu:

  1. ai dreptate, automotivarea este factorul cel mai important intr-un cuplu, atunci cand dispare acest factor de cele mai multe ori cred ca se ajunge la "triunghi conjugal" mie cel putin asa mi se pare! atunci cand relatia nu iti mai ofera posibilitatea sa te autodepasesti atunci cauti altceva !

    RăspundețiȘtergere